Monday, February 11, 2013

Ελληνική ανεξάρτητη σκηνή : Αφιέρωμα BLU NET, 17 χρόνια μετά την πρώτη αλλά και τελευταία τους κυκλοφορία.



BLU NET * ..be aware.. (1996)

 


  Όταν οι ώριμοι STONE ROSES συναντούν τον BECK κάπου σε ένα μπαρ στο Νέο Κόσμο της Αθήνας, τότε έχουμε τους BLU NET. Γκρουπ με νέα παιδιά με καλές προδιαγραφές και μεστό ήχο, κάνουν την εμφάνισή τους με αυτό το CD. Συνθέσεις με γούστο και νεοψυχεδελικές παραπομπές, φέρνουν γεύσεις των νεανικών μας χρόνων. Το beat κάνει συχνές εφόδους, κιθάρες που καραδοκούν και φωνή που δένει τον ακροατή με ερωτήματα περί σύγχρονης power pop ελληνικής σκηνής.
 Εδώ έχουμε τέσσερις συνθέσεις “The Sea”, “Nothing”, “Name”, “Think Not?” από την Live Records. Ο ήχος που παράγουν οι BLU NET είναι σύγχρονος, προσεγμένος, με μουσικούς που παίζουν με ωριμότητα. Ο στίχος είναι αγγλικός και όσοι κατάλαβαν, καλώς. Οι υπόλοιποι τρέξτε στα λεξικά της Σορβόννης.  Αυτό που μπορείς να πεις με βεβαιότητα είναι ότι το ύφος και η ερμηνευτική ικανότητα είναι σε πολύ καλά επίπεδα.
 ‘Όταν με το καλό οι BLU NET μας δώσουν ολοκληρωμένη δουλειά και οι υπόλοιπες συνθέσεις θα’ναι στο ύψος των σημερινών, τότε σίγουρα η Live Records θα έχει έναν άσσο για να τον πετάξει στο τραπέζι της μαχόμενης ελληνικής σκηνής. Και επειδή η επικοινωνία μόνο κακό δεν έκανε, γράψτε: BLU NET, Ηλία Ηλιού 57, Τ.Κ. 11744, Νέος Κόσμος, Αθήνα.»
                                                                                                                    
                                                                               Θανάσης Μπούκλας
                                        από το In Rock τεύχος 52, Οκτώβρης 1996



 

Συνέντευξη BLU NET

 

   Είχα δει δύο φορές live των BLU NET (πριν από αυτή τη συνέντευξη) και εντυπωσιάστηκα από την μουσική που παίζουν. Κάποια στιγμή γνώρισα τα παιδιά και έμαθα ότι σύντομα κυκλοφορούν το πρώτο τους single. Ευκαιρία λοιπόν για μια συνέντευξη. Έτσι μια μέρα βρεθήκαμε στο στούντιο “Original 57” όπου γινόταν η ηχογράφηση. Μαζί μας ήταν και ο ηχολήπτης Θάνος Παπαποστόλου (πρώην ντράμερ του Τζίμη Πανούση και των VAVOURA BAND).

 Ιn Rock * BLU NET: Ιστορική αναδρομή. 

 - Το ξεκίνημα ήτανε από τους ΟΚΤΑΝΑ το 1991, ήμασταν έξι άτομα, σιγά – σιγά φύγανε ορισμένοι, μείναμε τέσσερις, έπειτα έφυγε ο ντράμερ, πήραμε τον τωρινό… Τώρα είμαστε οι εξής: ο Χρήστος Φαναράς (κιθάρα, τραγούδι και “οδηγός αυτοκινήτου”), ο Κώστας Καλογήρου (τύμπανα), ο Βαγγέλης Βανέζης (μπάσο), ο Νίκος Αγγλούπας “Jolly” (φωνή και κιθάρες).

 IR.- Πως χαρακτηρίζεται το είδος μουσικής που παίζεται;

- Κοίτα για να πούμε την αλήθεια εμείς δε φοβόμαστε τις ταμπέλες. Ο καθένας μας ακούει διαφορετικά πράγματα. Το αποτέλεσμα που βγαίνει είναι ροκ. BLU NET παίζουμε αυτό είναι όλο. Έχουμε δικό μας στυλ. Είμαστε κάπως πιο εμπορικοί, όχι ως τρόπος σκέψεις αλλά ως μουσικοί.

 IR.- Τα περί του single τώρα. Πως ξεκίνησε η ιστορία και πως εξελίσσεται μέχρι σήμερα;

- Πριν ενάμιση χρόνο κάναμε μια ηχογράφηση demo και τότε βάλαμε πλώρη να το κυκλοφορήσουμε σε βινύλιο. Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα φίλο ο οποίος έχει αναλάβει να βάλει κάποια χρήματα να το βγάλουμε. Το όνομα του είναι Χρήστος Δημητρέας. Αυτό θα γίνει σε περίπτωση που δε βρεθεί κάποια εταιρία. Το single θα περιέχει τρία κομμάτια και θα κοπούν γύρω στα 500 κομμάτια. Θέλουμε να το ονομάσουμε “Shiny Laundry” (δηλαδή λαμπερή μπουγάδα) και θα είναι σε κουτί απορρυπαντικού συσκευασμένο.

 IR.- Ποια σχέδια υπάρχουν για το μέλλον;


- Τα σχέδια που υπάρχουν για το μέλλον είναι άπειρα. Βασικά όσο πιο πολλές συναυλίες μπορούμε για κάποιο χρονικό διάστημα. Μέχρι στιγμής έχουμε κάνει έξι – επτά συναυλίες (μερικές στο “Αν”, μία στο φεστιβάλ στο Πεδίο του Άρεως) και έχουμε μέλλον. Θέλουμε να παίξουμε στη Χαλκίδα και στη Λαμία, καθώς υπάρχουν προτάσεις. Με αυτό το σχήμα έχουμε κάνει τις τελευταίες συναυλίες. Στις προηγούμενες μας βοήθησαν και κάποιοι άλλοι μουσικοί.

 IR.- Αγγλικός στίχος. Γιατί; Έχετε βλέψεις για το εξωτερικό;

- Βασικά έχουμε βλέψεις μόνο για το εξωτερικό. Μας ενδιαφέρει η Ελλάδα αλλά δεν μπορείς να κάνεις πολλά. Στην Ελλάδα όλοι θέλουν μια καλύτερη ελληνική σκηνή, αλλά λίγοι δείχνουν το απαραίτητο ενδιαφέρον. Απευθυνόμαστε σε ένα ευρύτερο κοινό, όχι μόνο στους Έλληνες. Και επειδή του χρόνου τα δύο από τα τέσσερα μέλη του group θα φύγουν για σπουδές στην Αγγλία και θα γίνουν κάποιες επαφές με στόχο το εξωτερικό, ίσως κάνουμε κάτι.

 IR.- Μουσική και στίχους ποιος γράφει;

- Ο Νίκος “Jolly” και ο Χρήστος.

IR.- Και η θεματολογία τους ποια είναι;

- Διάφορα θέματα όπως τα αντιλαμβανόμαστε εμείς. Πάντως είναι ανεξάρτητα το ένα με το άλλο.

IR.- Και μια ερώτηση για τον Θάνο τον ηχολήπτη. Πώς ήταν η συνεργασία σας;

- Μια χαρά. Όλα καλά. Πάντως έχω την άποψη ότι κάνουνε πολύ καλή δουλειά.

IR.- Την πρώτη φορά στο στούντιο πώς ήτανε;

- Εντάξει καλά ήτανε. Στέλναμε τον Χρήστο συνέχεια για να φτιάχνει καφέδες. Συνεργάσιμοι ήταν όλοι. Αυτό που μας άρεσε σε αυτή την ηχογράφηση ήταν ότι το ηχογραφήσαμε live, όλοι μαζί εκτός από μερικά σημεία που χρειάζονταν να ηχογραφηθούνε ξανά. Αλλά το να ηχογραφούμε live είναι πιο ζεστό. Νοιώθεις συγκρότημα. Είμαστε μια παρέα όλοι.

IR.- Οι ηλικίες σας ποιες είναι;

- Ο Χρήστος 19, ο “Jolly” 20, ο Βαγγέλης 19 και ο Κώστας 17.

 Υ.Γ. Από την στιγμή που πάρθηκε αυτή η συνέντευξη, τα σχέδια του συγκροτήματος έχουν αλλάξει σε μεγάλο βαθμό. Αυτή τη στιγμή οι BLU NET βρίσκονται στο studio της Live Rec. και ετοιμάζουν ένα C.D. single που θα περιέχει 4 κομμάτια. Αναμένουμε να μάθουμε πότε θα κυκλοφορήσει.  

                                                                    Αποστόλης Μπασιακούρας                                                                        από το "In Rock", τεύχος 49, Μάης 1996





download the cd single BLU NET * ..be aware.. (1996)

No comments:

Post a Comment